Zbog grba BiH inspektori će pisati kazne

grb bih, kazne, inspekcija, BIH, državljanstvo, dan državnosti, Federacija BIH, BIH, dan državnosti, BIH, zastava, krpa, Dan neovisnosti BiH, BIH, Dan neovisnosti BiH, 1. ožujak, Ante Krajina, Ministar financija Federacije BiH, Željka Cvijanović, Predsjednica Vlade Republike Srpske, Dom naroda, MMF, BIH Dayton, dayton 2, BIH, BIH, kriza, raspad, 25 studenog, neradni dan, FBIH, BIH, Europski put BiH, političke prljavštine, Nepravda, Daytonski sporazum , BIH Dayton, dan neovisnosti, Dan neovisnosti BiH, blagdan, dan državnosti, neradni dan, neradni dani, dan neovisnosti, Dan neovisnosti BiH, praznici, neradni dani, praznik rada, Široki Brijeg, zastava, BIH, iran, BIH, Europska unija
Inspektori u svakoj radnji, svakoj tvrtki, svakom uredu provjeravaju je li na vidnom mjestu istaknut grb BiH. U strahu od kazni koje se, navodno, prema neslužbenim izjavama, kreću oko 1000 KM ljudi masovno printaju taj grb i stavljaju ga na vidno mjesto. No, i to ne važi jer grb mora biti isprintan u koloru i na najmanjem formatu A4, mora biti uokviren, sadržaj je pisma koje je ovih dana stiglo u redakciju Večernjaka od vlasnika trgovačkih radnji koji zbog straha od velikih financijskih kazni žele ovu informaciju javno prezentirati i ostalim kolegama.

Priča o javnom isticanju grba BiH u trgovačkim radnjama, ugostiteljskim objektima, institucijama, školama, naišla je na niz kontroverznih reakcija u županijama s hrvatskom većinom, vlasnici privatnih objekata čekaju službeno objašnjenje Federalne uprave za inspekcijske poslove. Iz ove institucije koja je prije dva tjedna krenula u veliku akciju provjera svih poduzeća na prostoru Federacije BiH uz pomoć županijskih uprava za inspekcijske poslove i asistenciju policije priopćeno je da je akcija po nalogu Vlade Federacije BiH pokrenuta zbog suzbijanje rada "na crno", kontrola uplate plaća, odnosno prijave i uplate doprinosa za zaposlenike, te kontrola fiskalnih sustava (izdavanja računa kroz fiskalne blagajne). Iz službenog priopćenja vidljivo je da se provjera isticanja državnoga grba ili zastave na tim mjestima uopće ne spominje.

"Mi smo zbog straha od kazni koje su naplaćivali inspektori na prostoru županija s hrvatskom većinom ipak istakli državni grb, neki to neće ni po cijenu novčanih kazni, a drugi čekaju službeno očitovanje mjerodavnih inspekcijskih službi", kaže nam vlasnik jednog shopping lanca koji bi zbog velikog broja radnji samo u jednom mjesecu morao platiti više od 100.000 maraka kazne ako ne bude istaknuo državni grb BiH.

Priča o isticanju grba i zastave na javnim mjestima pojavila se i prije dvije godine, tada je Federalna uprava za inspekcijske poslove priopćila da posjedovanje grba i zastave BiH od gospodarskih subjekata nisu predmet inspekcijske kontrole u okviru pojačanog inspekcijskog nadzora koji provodi ta uprava. Tada su upozorili gospodarske subjekte na području cijele Federacije BiH "da svaka pravna ili fizička osoba prilikom dolaska inspektora ima pravo inspektoru zatražiti na uvid rješenje o ovlasti za obavljanje inspekcijskog nadzora, kao i inspektorsku iskaznicu na kojoj stoji naziv inspekcijskog tijela, identitet inspektora i slika, naziv radnog mjesta inspektora, pečat i potpis rukovoditelja inspekcijskog tijela, kao i zakonom propisane ovlasti".

Cilj najnovije akcije inspektora koja za razliku od dosadašnjih nema utvrđen rok trajanja je prije svega pojačati prijave radnika koji rade na crno zbog stabilizacije uplate prihoda u fondove Zavoda MIO te županijskih zavoda za javno zdravstvo. Inspekcijske kontrole neće prestati sve dok se ne konstatira da je stanje u predmetnim oblastima nadzora poboljšano.

"Inspektori prilikom obavljanja kontrola ako utvrde kršenje zakonskih propisa, osim ostalih propisanih zakonskih mjera sankcioniranja, bit će prinuđeni bez odlaganja izricati mjere zabrane rada", stoji u službenom priopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove. O isticanju grba i zastave nije spomenuta niti jedna riječ u službenom priopćenju. U Zakonu o grbu i zastavi BiH, koji se mijenjao nekoliko puta, ne spominju se sankcije.