Tri općine iz BiH zatražile promjenu statusa graničnih prijelaza s Hrvatskom

... teritoriju, potvrdio je Miro Džakula, predsjedatelj bosanskohercegovačkog državnog povjerenstva za integrirano upravljanje granicom.

"Dobili smo zahtjeve za promjenu kategorije prijelaza iz općina Čapljina, Kozarska (Bosanska) Dubica i Novi Grad (Bosanski Novi) kazao je Džakula kako ga u utorak citiraju "Nezavisne novine".

Džakula, koji je i ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO), smatra kako tri zahtjeva nisu pretjerana s obzirom na činjenicu da Hrvatska i BiH imaju granicu dužu od tisuću kilometara.

Bosanskohercegovačko povjerenstvo za granice trebalo bi najkasnije do kraja idućeg tjedna razmotriti ove zahtjeve i dati odgovarajuće preporuke.

Predsjedništvo BiH prošlog je tjedna donijelo odluku o pokretanju postupka izmjene ugovora o graničnim prijelazima s Hrvatskom upravo na temelju zahtjeva koji pristižu iz pograničnih općina.

Džakula misli da se ni Hrvatska niti Europska unija neće protiviti novom kategoriziranju nekih od graničnih prijelaza nakon što se o tome postigne suglasnost unutar BiH.