Špediteri i prijevoznici najavili moguće blokade

BIH, Hrvatska, Europska unija, Hrvatska, BIH, granica, carina, granica, blokada, granica, granični prijelazi, carina, humanitarna pomoć, carina, granica, granica, autobus, šverc cigaretama, šverc cigareta, Hrvatska, BIH, granica, svatovi, Glazbenik, carina, Hrvatska zemlja, postavljanje granica, granična kontrola, granični prijelaz, kontrola putnika, izvoz, izvoz, poticaji, poticaji ovčarstvu, Europska Komisija, carina, meso, zaraženo meso, Hrvatska zemlja, granica, granica između Hrvatske i BiH, granica, granica između Hrvatske i BiH, carina, carina i policija, carinski prekšaj, carina i policija, uvoz automobila, strane registracijske oznake, uvoz, roba, BIH, granica, carinik, svatovi, vijesti
Tvrde da će novim pregovorima pokušati da obore za njih spornu naredbu Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO), od koje traže da javno iznesu podatke na carinskim ispostavama za koje je optuživala i špeditere.

Dali su i rok do ponedjeljka, 22. listopada, da se uvaže njihovi zahtjevi, a u protivnom, navode, slijedi blokada svih carinskih terminala u RS-u i putnih pravaca prema Federaciji BiH. Predsjednik Udruženja prijevoznika za unutarnji i međunarodni transport RS-a Nikola Grbić ipak ističe da se nada da će dijalogom riješiti novonastali problem, ali traži od institucija RS-a da stane u zaštitu špeditera i prijevoznika.

"S tom narednom svi smo gubitnici", tvrdi Grbić i najavljuje da će konačnu odluku o daljim potezima donijeti za sedam dana, nakon što obave razgovor s nadležnim u UNOBiH. "Ukoliko ne bude razumijevanja, odredit ćemo datum blokade svih carinskih terminala i graničnih prijelaza u RS-u", dodao je Grbić.

Naime, carinske ispostave koje su nadležne za obavljanje carinskih procedura na osnovu nove naredne UNOBiH su: Gradiška, Tuzla, Sarajevo, Grude i Aerodrom Sarajevo (samo za robu pristiglu u zračnom prometu na Aerodrom Sarajevo), dok se ostale carinske ispostave, među kojima je Carinska ispostava Banja Luka, ovom naredbom isključuju, odnosno ukidaju.

Poslovna zajednica Republike Srpske smatra da je ova mjera neprihvatljiva i da nije u skladu sa Zakonom o carinskoj politici BiH, jer se na ovaj način favoriziraju samo pojedine carinske ispostave, stav je Privredne komore RS-a. Međutim, iz UNOBiH ne odustaju od naredbe i dodaju da je stupila na snagu zbog znatne količine krijumčarene robe na tržištu BiH i ekstremno niske carinske vrijednosti uvozne robe na koje se plaćaju uvozne dažbine.

Fena