Sarajevo nesiguran grad, u BiH islamisti koji se bore u Siriji!

Sarajevo, opasan život, platforma, Sarajevo, Sarajevo, nasilje

Nazočnost sitnih lopova, džeparoša je velika, naročito na turističkim lokacijama i u javnom prijevozu. U BiH postoje organizirane kriminalističke skupine, koje su uključene u krijumčarenje narkoticima, trgovinom ljudima i drugim zločinima. Nasilje među članovima tih skupina i njihovih podružnica je sasvim uobičajeno...

Ovo su samo neki od zaključaka koje su u svom posljednjem izvješću o sigurnosnom stanju BiH iznijeli iz organizacije Overseas Security Advisory Council, koja radi pri Uredu za diplomatsku sigurnost američkog State Departmenta. Kao posljedica rata 1992. - 1995., velika količina oružja, streljiva i dalje je rasprostranjena diljem BiH.

Zbog toga su, napominju iz ove organizacije zločini često počinjeni arsenalom iz rata kao što su strojnice, rakete, bombe... U svom izvješću američki ured upozorava kako su u BiH česti organizirani prosvjedi građana, koji se od mirnih mogu vrlo lako pretvoriti u nasilne.

Najviše prosvjeda organiziraju razvojačeni branitelji, umirovljeničke udruge, radnici propalih tvrtki, koji nezadovoljstvo svojom socijalnom pozicijom izražavaju na ulicama bh. gradova. Napominju kako je tijekom rata 1992. - 1995. velik broj islamskih boraca došao u BiH kao pomoć bosanskim muslimana.

"Nekoliko stotina tih boraca je ostalo aktivno u islamskim fundamentalističkim zajednicama i organizacijama. Ti strani elementi su doprinijeli postupnoj radikalizaciji pojedinih segmenata zajednice bosanskih muslimana", ističe u svom izvješću Overseas Security Advisory Council. Spominju kako je u listopadu 2005. skupina pojedinaca ekstremističkih usmjerenja uhićena u BiH na temelju sumnje za planiranje terorističkih djela.

U travnju 2010. pripadnici radikalnog vehabističkog pokreta postavili su bombu na policijsku postaju u Bugojnu ubivši jednog i ranivši 6 policajaca. Posljednji napad dogodio se u listopadu 2011. kada je naoružani napadač povezan s vehabijskim pokretom ispucao više od 100 metaka na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu, oštetivši zgradu i ranivši jednog policajca.

Napominju da je na desetke građana BiH proteklih mjeseci putovalo u Siriju kako bi se pridružili istomišljenicima koji se bore protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Asada.

Večernji list