Raskol u Devedesetki zbog smjera u kojem predsjednik vodi stranku

HDZ 1990, Martin Raguž, izbori 2010, Martin Raguž, Martin Raguž, BIH, uređenje, HDZ 1990, Martin Raguž, HDZ 1990, Martin Raguž, raskol, Prof.dr. Dražen Pehar, Martin Raguž, Martin Raguž, Amerika, Politika, BIH, izbori, Martin Raguž, Martin Raguž, Hrvati u BIH, izbori, Martin Raguž, Željko Komšić, izbor, NSRzB, potpora, Martin Raguž, Martin Raguž, Hrvati u BIH, izbori
...da ne prihvatite zajednički nastup sa strankama HNS-a na predstojećim općim izborima, najave ujedinjenja sa Zubakovom i Džambasovom politički mrtvom strankom te najava Ragužu bliskih medija stvaranja „novog nacionalnog bloka" kojeg bi predvodila „Devedesetka", a u koji bi ušao i Jurišićev HSP.

O ujedinjenju „Devedesetke" i HNS-a -Hrvatske narodna stranke -( bivši NHI) Raguž je prije skoro mjesec dana potpisao sporazum s predsjednikom te stranke, za koju je malo tko znao i da postoji, Dragom Džambasom. Taj sporazum , prema kojem bi se nova ujedinjena stranaka zvala HDZ 1990- Stranka Europske pučke orijentacije, uskoro bi trebao potvrditi Središnji odbor stranke.

Prema sporazumu Raguža i Džambasa „integracija" bi se trebala obaviti na svim razinama, uključujući i Predsjedništvo i Središnji odbor, pa bi Ragužev zamjenik trebao postati Drago Džambas, a od 18 članova Predsjedništva šestorica bi trebala biti iz bivše Zubakove stranke, dok bi od 35 članova Središnjeg odbora 10 bilo NH-iovaca, odnosno sadašnjih HNS-ovaca, od kojih je dobar dio njih, navodno, u Upravnom vijeću HNV-a fra Luke Markešića.

Raguževi oponenti u vrhu HDZ-a 1990. ,među kojima su bivši predsjednik dr Božo Ljubić, dopredsjednik Damir Ljubić, glavni tajnik Josip Merdžo, član Predsjedništva Sllaven Bevanda i predsjednik mostarskog odbora „Devedesetke" Slaven Raguž oštro se protive ovom sporazumu. Tvrde kako ujedinjenje s bivšom Zubakovom strankom podrazumijeva izmijene statuta, a to ne može odobriti Središnji odbor već samo Sabor stranke.No, razlozi protivljenja nisu samo pravne, odnosno tehničke naravi, već primarno političke.

HNS ( Hrvatska narodna stranaka) , ono što je ostalo od Zubakovog NHI- HSS-a , nakon što se raspao na tri frakcije nema ni jednog zastupnika ne samo na državnoj i entitetskoj već ni na županijskoj razini, a prema sporazumu Raguža i Džambasa trebala bi dobiti trećinu pozicija u tijelima „Devedesetke". Na uštrb koga? Očito Raguževih protivnika u vrhu stranke. Uz sadašnje, kako ih njegovi oponenti nazivaju „pouzdanike" koji nemaju ništa protiv ulaska u vlast s bošnjačkim stranakama i bez potpore hrvatskih birača, Raguž bi se okružio i sa ljudima iz Zubakove stranke koja je sudjelovala u gaženju hrvatske biračke volje 2001. kroz tzv „Alijansu za promijene", te podržala tadašnjeg visokog predstavika Petritscha u nametanju ustavnih amadmana, kojima je derogirana pozicije bh Hrvata. Podsjetimo, nametanjem ustavnih amandamna od paritetne pozicije u Vladi F BiH, Hrvati su svedeni na manjinsku (5 ministarstava), a omoogućeno je i da čak trećinu izaslanika u hrvatskom klubu Doma naroda, praktički izaberu bošnjačke stranke. Time su omogućeno ponovno majoriziranje Hrvata u F BiH 2010. I ponovo pogažena volja hrvatskih birača uspostavom, zamalo na legalan način, platformaške nelegitimne vlasti.

Ragužu blizak Dnevni list najavljuje skore razgovore Raguža i Jurišića o stvaranju novog nacionalnog bloka, što Raguž ne demantira. Obistine li se te najave Raguževa „Devedesetka" umjesto sa strankama HNS-a predvodila bi blok koji bi činile stranke koje su 2001. I 2010. sudjelovale u dekonstituiranju Hrvata.

Raguževi oponenti tvrde kako , istina, Raguž javno govori ono što hrvatski birači žele čuti, a radi suprotno onom što govori. Vele kako će se kandidirati za Predsjedništvo BiH i tako podijeliti hrvatsko biračko tijelo, kako ispunjava svoj davno postavljeni cilj i politiku sponzora, kako „glumi velikog kombinatorika u javnosti i postupa kako od njega očekuje uski krug njegovih „pouzdanika iz HDZ 1990", odnosno „mrzitelja Čovića i HNS-a i ljubitelja fotelja u vlasti ma kakva ona bila i tko u njoj bio."

Navode kako traži reformu HNS-a iako Povjerenstvo za reformu, koje je formirao nije održalo ni jedan sastanak, a kamo li nešto predložilo. Raguževi protivnici vele kako se „nova politička paradigma" koju zagovara Raguž svodi na ispraznu demagogiju, žongliranje demokratskim proeurospkim frazama, koje je najsličnije dominantnom dogmatskom modelu političarenja- presipanja iz šupljeg u prazno. Zamjeraju mu što kritički ne govori o Platformašima, o Budimiru, Lijanovićima, Jurišiću, SDP-u. Za njega, kažu, nikada ni za što nije krivac konkretan političar, već odnosi, paradigme, tračnice.

Raguževi protivnici tvrde kako on djeluje suprotno Programskoj deklaraciji koju je usvojio Sabor stranke, te kako, iako tvrdi suprotno, ne sluša raspoloženje Hrvata u BiH. „ Narod želi zajednički nastup na izborima i kroz HNS, dosta mu je podijela. To se može čuti na svakom koraku, u svakom selu i gradu u BiH, u Crkvi, kod intelektualaca, U Zagrebu, kod predsjednika Hrvatske, hrvatskog premijera, predsjednika Sabora, šefa oporbe,.. A Raguž čuje nekog drugog- čuje sponzore, veli jedan od čelnika „Devedesetke" koji se ne slaže s Raguževom politikom.

Ragužu njegovi protivnici, uz ostalo zamjeraju i što ne poštuje ni vlastite ni odluke Predsjedništva stranke, već održava paralelne sjednice Predsjedništva samo sa svojim „pouzdanicima", ne poziva na sjednice Kolegija sve članove već samo sebi bliske ljude, vodi medijsko ocrnjavanje članova Predsjedništva, glavnog tajnika i drugih.

Iako je do sada bilo pojedinačnih kritika Raguževih postupaka od pojednih članova vodstva stranke, saznajemo, kako uskoro namjeravaju zajednički javno istupiti protiv smjera u kojem Raguž vodi „Devedesetku".

R. T. l poskok.info