Loše vodstvo EP HZ HB dovelo do gubitka u 2011. od 15 mil KM

...nove djelatnike očito po diktatu, iako je ova kompanija poslovala s oko 15 milijuna maraka gubitka u prošloj godini. Zbog toga je revizija dodijelila mišljenje s rezervom, a iz Elektroprivrede su dostavili svoje objašnjenje pojedinih poteza.

Prekobrojni

"Zbog neučinkovitosti rukovođenja Uprave Društva i predstavnika državnog kapitala u organima upravljanja, nastao je gubitak u poslovanju. Neplanirano su se zapošljavali djelatnici, tako da je u revidiranoj godini zaposleno 65 djelatnika, a prihodi su smanjeni u odnosu na prošlu godinu 18,007.926 KM ili 5%. Iskazana su visoka potraživanja, a na teret rashoda ukupno je ispravljeno 94,268.999 KM, od čega se na 2011. godinu odnosi 5.807.311 KM i naplata istih je neizvjesna. Navedeno je u konačnici utjecalo na rezultate poslovanja, kako u tekućoj godini, a imat će utjecaja i u idućem periodu", navodi se u revizijskom izvješću. Najviše kritika izrečeno je prema rastrošnosti Nadzornoga odbora čiji su članovi trošili i ono što im ne pripada.

"Prema Pravilniku o načinu korištenja službenih vozila, predsjednik Nadzornog odbora, iako nije zaposlenik Društva, koristi službeno vozilo bez ograničenja. Prema naputku o izdavanju i vođenju putnog naloga i pravdanju utroška goriva postoji obveza popunjavanja putnog naloga za svako vozilo. Navedene odredbe internih akata predsjednik Nadzornog odbora nije poštovao (nije popunjavao putni nalog), te se ne može potvrditi da su troškovi goriva za vozilo koje je koristio predsjednik Nadzornog odbora i koji su mjesečno iznosili oko 700 KM (primjer mjesec rujan 2011.godine) u svrhu poslovnih aktivnosti", dodaje se u izvješću.

Dvostruko veća

Navodi se i da je iznos plaća u ovoj kompaniji bio dvostruko veći nego što je to prosjek u Federaciji, odnosno BiH. 
"Isplaćena plaća direktoru Društva za rujan 2011.godine iznosi 4739 KM i to je ujedno i najveća neto-plaća isplaćena u Društvu za taj mjesec, a najmanja neto plaća isplaćena za taj mjesec iznosi 1132 KM. Prosječna neto-plaća ostvarena u 2011. godini prema izvješću o poslovanju iznosi 1.691 KM"

Izvor: vecernji.ba