Josipović: Granice s BiH rješavati na temelju sporazuma Tuđman - Izetbegović

Ivo Josipović, Bakir Izetbegović, granica, Ivo Josipović, Ivo Josipović, Jajce, nagrada, Dobar loš zao emisija, Mario Vrankić, Ivo Josipović, Ivo Josipović, komunizam, ustaše, darko juka
To su novinarima u Dubrovniku danas izjavili predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji su zajedno sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem sudjelovali na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji o pomirenju koja se održava u hotelu Dubrovnik Palace.

- Svjesni smo da postoji sporazum koji je potpisao predsjednik Tuđman a koji nije bio ratificiran. To je jedan o mogućih načina rješavanja otvorenih graničnih pitanja između Hrvatske i BiH. Mislim da taj Sporazum u dobroj mjeri zadovoljava interese obiju državi i načelo da granice bivših republika postaju granice današnjih država. Đ istaknuo je Josipović a s njime se složio i Bakir Izetbegović.

- Pitanje granica je prioritetno pitanje koje se treba riješiti i dobro je da je predsjednik Josipović spomenuo da bi se one trebale riješiti na bazi Sporazuma Tuđman - Izetbegović - osvrnuo se Izetbegović, inače sin pokojnog BiH lidera Alije Izetbegovića.

Na novinarsko pitanje da li je o razgraničenju na marginama skupa razgovarao i sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, Josipović je odgovorio kako granica Prevlaci može riješiti na dva načina.

- Postoje dvije mogućnosti, jedna je arbitraža a druga da se slijedi sadašnji privremeni sporazum koji, kako se do sada pokazalo, u dobroj mjeri zadovoljava interese i Crne Gore i Hrvatske.- poručio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović dodajući kako naknadi ratnih šteta nije razgovarao sa Vujanovićem obzirom da se time bave dvije Vlade jer je rješavanje tog pitanja u njihovoj nadležnosti.

Hrvatski predsjednik dodao je kako je sa Izetbegovićem su razgovarali i o novoj fazi razvoja odnosa u regiji te potrebi bolje suradnje između zemalja regije, poziciji Hrvatska u BiH pri čemu su izrazili zajedničko stajalište kako njihova pozicija mora biti jednakopravna, zajedno sa druga dva konstitutivna naroda BiH. Bilo je riječi i o povratku Hrvata u BiH, posebice u Posavinu gdje se velik broj njih još uvijek nije vratio svojim domovima.

- Naravno razgovarali smo i o mogućoj gospodarskoj suradnji, posebice o izgradnji cestovnog koridora 5C koji je vrlo važan ne samo za RH i BH već i za cijelu Europu. Konstatirali smo da postoji jako puno dodirnih točaka u politici naših dviju zemalja te da zajednički gledamo prema Europskoj uniji. Istina, Hrvatska će ući prije u EU ali će učiniti sve da BiH što prije to napravi kao i da postane članica NATO-a. Đ kazao je Josipović.

Član Predsjedništva BiH dodao je kako je Hrvatska sprema pomoći BiH oko rješavanja Ustavnih reformi.

- Tim reformama naša zemlja će postati funkcionalna država te kojom će se ubrzati put BiH prema Europskoj uniji ali kojom će se i omogućiti da se svi narodi u BiH osjećaju jednakima. -staknuo je među ostalim Izetbegović.


A.H. / Dubrovački vjesnik