Hrvatska će podržati prijedlog da građani BiH ulaze u RH sa osobnom iskaznicom

...su  u Čapljini mogućnosti prelaska granice iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku s osobnom iskaznicom za građane BiH.

Tom prigodom Dumančić i Dominić prokomentirali su granične propusnice.

"Nismo implementirali sporazum o graničnim propusnicama, a ja se nadam kako će Vijeće ministara usvojiti naš prijedlog, odnosno prijedlog Povjerenstva za granice, te da će se izraditi nove granične propusnice sukladno standardima Europske unije.

Međutim, bez obzira na granične propusnice, do ulaska Hrvatske u Europsku uniju, odnosno sve do 01. srpnja, djelatnici Granične policije BiH radit će svoj posao kao i do sada, što znači da će građani Bosne i Hercegovine u Hrvatsku do 01. srpnja ulaziti kao do sada", kazao je direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić.

Ravnatelj policije MUP-a Republike Hrvatske Vlado Dominić osvrnuo se na schengenski acquis.

Naime, Schengenski sporazum i konvencija, zajedno s deklaracijama i odlukama donesenim pri Schengenskom izvršnom odboru, čine tzv. schengenski acquis, koji je ušao u tekst Amsterdamskoga ugovora jer se bavi jednim dijelom unutarnjega tržišta - slobodnim kretanjem osoba.

"Za ulazak u Europsku uniju sa osobnom iskaznicom bit će potreban i dokument u koji se može udariti pečat. Hrvatska je takav sporazum sklopila sa Slovenijom i Italijom kada su te dvije zemlje ušle u Europsku uniju, tako da je uz osobne iskaznice posojao karton u koji se stavljao pečat.

Do sada smo imali dva sastanka po pitanju ulaska građana BiH u Hrvatsku sa osobnim iskaznicama - jedan su održali ministri vanjskih poslova u Bruxellesu, a drugi je održan prije par dana u Hrvatskoj, kada nas je posjetila eksperna skupina iz Bosne i Hercegovine.

Dogovoreno je da će Hrvatska podržati prijedlog da državljani BiH u Hrvatsku ulaze sa osobnim iskaznicama, uz naravno, dokument u koji ide pečat, no potrebno je napomenuti kako se za takvo odobrenje mora dobiti suglasnost svih 27 članica Europske unije", kazao je Vlado Dominić.

ČA::portal