Čekanje na graničnim prijelazima ubuduće će trajati satima

Svevlad Hoffmann, granična policija, granica, čekanje
...i predsjedatelju VM-a - kaže Svevlad Hoffmann, dopredsjednik Sindikata Granične policije BiH. Prenosimo dio vrlo zanimljivog intervjua kojeg je dao sarajevskom Oslobođenju

Pregovarački tim Vijeća ministara BiH prekinuo je pregovore s predstavnicima Sindikata Granične policije BiH. Koji su vaši daljnji koraci?

- Mi smo, prije svega, bili i više nego korektni u svojim zahtjevima, međutim, pregovarački tim Vijeća ministara BiH nije imao sluha, što predstavlja veliki udar na opću stabilnost štrajka Granične policije. Tijekom pregovora bili smo više nego korektni, održali naše obećanje da ćemo onog momenta kada pregovori započnu i tijekom njihovog trajanja, štrajk svesti na najmanju moguću mjeru. Nakon ovog jednostranog prekida pregovora i, mogu slobodno reći, skandalozne odluke pregovaračkog tima, Sindikat Granične policije će uskoro sazvati Štrajkački odbor, gdje će se odlučiti o daljnjim koracima koji će biti vrlo brzo poznati i javnosti. Ova jednostrana odluka koju je donio pregovarački tim donijela je veliki udarac nama koji tri mjeseca čekamo na razrješenje naših zahtjeva.

Koji bi to mogli biti koraci? Na koji način vi uopće možete intenzivirati štrajk? Dužim kolonama na graničnim prijelazima, obustavom rada?

- Trenutno se na graničnim prijelazima čeka od 30 do 40 minuta i intenziviranje štrajka moglo bi pogoršati stanje. Nitko nema nadležnost da zatvori granične prijelaze, ali intenziviranje štrajka znači da će biti znatno oštrije mjere te će prelazak graničnih prijelaza rezultirati ogromnim gužvama, većim nego sada. Sve ovisi o okolnostima. Štrajk će se provoditi kao i do sada, vršit će se provjere na graničnim prijelazima, sve će biti po zakonu, ali napominjem da Zakon o graničnoj kontroli nije propisao vrijeme obavljanja procedura graničnih provjera i kontrola. Iz toga se može zaključiti što slijedi.

Očekujete li potporu kolega iz Hrvatske? Najavili ste i mogućnost zajedničkog štrajka.

- Da, od kolega iz Hrvatske imamo potporu jer i kod njih nije ništa bolje. Međutim, kod njih je vlast, bar u tom pravnom smislu, ozbiljnija i oni pregovaraju sa svojim sindikatima, imaju uređeni metoda. Prema informacijama koje su mi dostupne, iako ima napretka, mislim da će se i oni odlučiti za štrajk i to bi mogao biti zajednički. Razlika između nas je što se kod njih točno zna da, ukoliko pregovori propadnu, nastupa medijacija, posredovanje, a kod nas je na djelu opće divljanje vlasti koja se ponaša bahato i misli da se može ponašati kako joj volja. Uvjereni su da neće snositi odgovornost, a ja ih uvjeravam da hoće snositi odgovornost vrlo brzo. Ukoliko Štrajkački odbor u dogovoru sa Predsjedništvom Sindikata policije Hrvatske donese odluku, to će biti jedan sasvim novi štrajk. Provodit će se na isti način kao i do sada, detaljnim graničnim provjerama. Koliko će trajati prelazak granice, ne mogu reći, jer zakonom to nije propisano. Ako dođe do toga, neodgovorni pojedinci iz Vijeća ministara BiH će se dobro zamisliti o svojim postupcima.