U travnju će se održati 2. međunarodna karavana prijateljstva

Biciklizam Goranci

... od 28. travnja do 2. svibnja organizira 2. međunarodnu biciklističku karavanu prijateljstva Mostar – Vukovar.

Biciklistička karavana

Biciklistička karavana prijateljstva trajat će pet dana, a sastojat će se od četiri etape ukupne dužine 400 kilometara. Karavana će se kretati pravcem Mostar - Kiseljak - Žepče - Orašje - Županja - Vukovar. Vozit će se magistralnim i županijskim cestama.

- Za organizaciju ovakve nesvakidašnje manifestacije ima više razloga, a jedan od razloga je nastavak prijateljskih odnosa između BiH i Hrvatske te grada Mostara i Vukovara, kazao je Goran Prskalo, tajnik Biciklističkog kluba Mostar. On dodaje kako biciklističkom karavanom također žele odati počast žrtvama i stradalima u Hrvatskoj i BiH koji su položili svoje živote za obranu svojih stoljetnih ognjišta, a posebice žrtvama Vukovara.

Kako doznajemo iz kluba, očekuje se sudjelovanje 50-ak biciklista iz Mostara i Hercegovine, a svoj dolazak potvrdili su biciklisti iz Vukovara, Požege, Županje, Zagreba i Konavala koji će također iz Mostara krenuti prema Vukovaru. Biciklističkoj karavani pridružit će se i biciklisti iz Kiseljaka, Viteza, Žepča, Lepenice te drugih krajeva u središnjoj Bosni i Posavini.

Biciklistička staza

Biciklistički klub Mostar ulaže puno napora kako bi se biciklizam popularizirao u Mostaru i kako bi biciklisti dobili potrebne uvjete za bavljenje ovim sportom. Iz BKM-a napominju kako su nedavno uklonjene tračnice s pruge koja je povezivala silose u Centru II s glavnom željezničkom prugom u Raštanima.

Na tom mjestu ostala je staza širine dva metra, a dužine četiri kilometara. Iz kluba poručuju kako bi bilo idealno da se ta staza uredi i prilagodi za bicikliste i to bez većih infrastrukturnih ulaganja.

- Nažalost, Mostar još nema uređene biciklističke staze. Pokrenuli smo par inicijativa, no nikakvih konkretnih rezultata nije bilo. Sve je ostalo na deklarativnoj razini i obećanjima bez pokrića, kazao je Prskalo.

Grad Mostar još uvijek nema biciklističku stazu, a s obzirom da ima odlične uvjete za razvoj urbanog biciklizma, iz kluba poručuju kako se nadaju da će Grad Mostar prepoznati tu priliku i krenuti u smjeru modernih europskih gradova.

Dnevni list