Davis cup: Čilić i Ćorić za vodstvo od 2-0 Hrvatske!

Davis cup, Marin Čilić, Borna Ćorić, Borna Ćorić, tenis, Borna Ćorić, tenis, uspjeh u životu, Borne Ćorić, tenis, ATP Basel, Borna Ćorić, Roland Garros
Nakon što je Čilić u prvom meču očekivano svladao Michala Przysieznyja sa 6:1, 6:4 i 6:4, uslijedila je iznenađujuća pobjeda mladog Ćorića nad 21. tenisačem svijeta Janowiczem 2:6, 6:2, 7:5, 5:7 i 6:4.

Ćorić je lijepo otvorio dvoboj oduzevši servis Janowiczu za vodstvo 2:1, iskoristivši nervozu prvog poljskog igrača, koji je napravio dvije dvostruke servis pogreške. No, uslijedila je velika serija suparnika, koji je nanizao pet gemova zaredom i za tek nešto više od 20 minuta dobio prvi set sa 6:2.

To ipak nije obeshrabrilo novu nadu hrvatskog tenisa, Ćorić je u prvoj igri drugog seta ponovno oduzeo servis Janowiczu, a u ostatku te dionice igre bio je mnogo koncentriraniji na svom početnom udarcu, te je držao taj break viška. Kod vodstva 4:2 još je jednom oduzeo servis Janowiczu i uzvratio mu istom mjerom za gubitak prvog seta.

Hrvat je u trećem setu čak tri puta oduzimao servis Janowiczu. Dvaput je Poljak uspijevao odmah vraćati izgubljeno, ali ne i treći put. Ćorić je jako dobro koristio nervozu svog suparnika, stizao do prednosti od 2:1 i 3:2, koju, nažalost, nije uspijevao zadržati, no nakon što je sjajnim reternom ostvario break za 6:5 uspio je odservirati za vodstvo od 2-1 u setovima.

Na početku četvrtog seta Ćorić je još jednom oduzeo servis Janowiczu i činilo se kako je najbolji poljski igrač potpuno izgubio vjeru u svoje mogućnosti. Hrvatski poletarac je imao dvije lopte za potvrdu breaka. U tim trenucima nije uspio zadati konačan udarac Janowiczu. Potom su oba igrača držala svoj servis do 6:5 za Janowicza, kad je Ćorić ipak pokleknuo. Izvukao je 15:40, ali ne i treću set-loptu Poljaka.

I u petom setu Ćorić je prvi stigao do prilike za break, kod rezultata 2:2 stigao je do 15:40 na servis Janowicza, te je mogao passingom stići do gema, ali je pogodio suparnika u reket. Drugu priliku u tom gemu Ćorić nije dobio jer je Janowicz pogodio prvi servis. Kod rezultata 3:3 Ćorić je stigao do 0:40. Janowicz je s dva odlična servisa spasio prve dvije break-lopte, ali nakon što je na treću morao odigrati drugi servis, poslao je lagani bekhend u mrežu i donirao Ćoriću gem. U preostala dva svoja servis-gema Ćorić je bio siguran i stigao do velike pobjede. Zadnji servis-gem za meč osvojio je čak bez izgubljenog poena!

Imao je naš tenisač 34 neforsirane pogreške, a Janowicz čak 65. Najvažnije je da Poljak nije previše dominirao servisom, što mu je jako oružje.

U subotu je od 16 sati na rasporedu susret parova u kojemu će za Hrvatsku igrati Marin Draganja i Mate Pavić, a za Poljsku Mariusz Fyrstenberg i Marcin Matkowski.

Pobjednik susreta Poljska - Hrvatska u rujnu će igrati kvalifikacijski susret za ulazak u Svjetsku skupinu protiv jedne od reprezentacija koje su izgubile u 1. kolu Svjetske skupine ove godine.

POLJSKA - HRVATSKA 0-2
Michal Przysiezny - MARIN ČILIĆ 1-6, 4-6, 4-6
Jerzy Janowicz - BORNA ĆORIĆ 6-2, 2-6, 5-7, 7-5, 4-6


hrt.hr