Sarajevo i dalje dokazuje da je Petrović montiran uz Arkana, ali sa sve tanjim argumentima

ljupko petrovic

Podsjećamo, nakon što je prošlog tjedna fotografija s Facebooka (inače objavljena prije nekoliko mjeseci) postala aktualna zbog najave Petrovićevog potpisivanja ugovora sa Sarajevom, klub s Koševa odmah je otkazao suradnju s trenerom koji je 1991. bio prvak Europe sa Crvenom zvezdom. Ali, samo par sati kasnije, izdaju priopćenje u kojem stoji kako je sudski vještak Edin Kundalić dao "preliminarno mišljenje" kako se radi o fotomontaži.

Nakon što je Kundalić napravio vještačenje sporne fotografije, klub je izdao priopćenje:

"Fudbalski klub Sarajevo zaprimio je vještačenje fotografije, na kojoj se navodno nalazi Ljupko Petrović u društvu ratnog zločinca Željka Ražnatovića 'Arkana', od strane Edina Kundalića, vještaka kriminalističke struke, u kojem se potvrđuje prvobitna inicijalna sumnja da se radi o digitalnoj montaži uz pomoć programa za obradu slike, odnosno modifikacije neke skenirane fotografije."

Hajrudin Kapetanović, član uprave Sarajeva, zaprijetio je kako će na osnovu nalaza vještaka, pravnici kluba "predložiti Upravnom odboru FK Sarajevo da zauzme stav u vezi pokretanja postupaka za naknadu materijalne i nematerijalne štete nanesene Fudbalskom klubu Sarajevo. Također, advokatski tim FK Sarajevo ponudio je pro bono zastupanje Ljupku Petroviću u postupcima za naknadu štete, ukoliko on to bude htio prihvatiti".

Za razliku od preliminarnog vještačenja, Sarajevo ovaj put nije navelo nikakve dokaze Kundalićevog vještačenja, kako je riječ o fotomontaži.

Kundalić je prošlog tjedna izjavio kako fotografija koju je vještačio nema u pozadini filea pozadinske podatke (metadata i EXIF) koji govore o načinu nastanka fotografije, te da sadrži greške u kompjuterskoj slici koji "upućuju na vjerojatnost da se radi o digitalnoj montaži". To su mu bili jedini argumenti da se radi o fotomontaži, ali sada je izostavio i njih.

Kako piše klix.ba, "upućeni u kompjutersku tehnologiju pa i fotografiju upozoravaju da je snimka o kojoj je riječ nastala početkom '90-tih, negdje na ratištu u zemljama bivše Jugoslavije. Navjerovatnije je snimljena analognim fotoaparatom, a potom skenirana. Takve fotografije nemaju u pozadini filea pozadinske podatke, a poznato je da navedeni podaci, čak i kada postoje, nestaju prilikom postavljanja fotografija na društvene mreže! Takve činjenice vještak bi morao znati."

Ali, još se nije pojavio vještak koji bi sporio autentičnost ovog dokaza bliskosti Ljupka i Arkana.

index.hr