PL: Preostali Susreti i Borbe za Titulu i Europu

PL, nogomet, Zeljko L

Osam kola prije kraja imamo dovoljno kristaliziranu sliku da izdvojimo šest klubova koji su ostali u utrci za Titulu i sigurno Europu. Sedmi bi bodovno mogao biti svrstan, samo pet iza šestoga, ali ipak otpada radi -10 gol razlike. Svima su ostala su po četiri susreta, kako na strani, tako i kod kuće.  
 
Dozvolite da vam prvo predstavimo trenutačno stanje na prvih šest mjesta na tablici Premijer lige BiH. Ispod toga ćete naći pregled ostataka mečeva šest prvoplasiranih klubova.  
 
1        
NK Željezničar
    13    5    4    34:15    19    
    44
2        
FK Borac 
    14    2    6    29:16    13    
    44
3        NK Široki Brijeg    11    4    7    32:20    12    
    37
4        
FK Sarajevo
    11    4    7    29:20    9    
    37
5        
FK Velež
    11    3    8    38:23    15    
    36
6        
HŠK Zrinjski
    10    5    7    31:25    6    
    35
   
Evo pregleda rasporeda vodećih šest klubova kroz zaključnih osam kola
 
    
NK Željezničar
                                 
    
FK Borac
                                 
    
NK Široki Brijeg 
                                 
    
FK Sarajevo
                                 
    
FK Velež 
                                 
    
HŠK Zrinjski
                                 
 
Bilješke vrijedne pomena, na prvi pogled, su paralelne serije susreta ili bolje isti redoslijed protivnika u različitoj vremenskoj točci. Na primjer, ako pogledate priloženu tablicu iznad, Zrinjski i Željeznicar igraju šest susreta sa istim protivnicima u istom redoslijedu, od Modriče do Leotara. Borac igra četiri ista kluba kao i druga dva dok peti igra sa Željom ovaj tjedan. Sarajevo i Velež također igraju šest istih klubova u istom redoslijedu, kako kući, tako i na strani.
 
Široki ima najblaži raspored što se tiče klubova iz prvih šest, igrat će njih samo dva. Borac, Željo, Velež i Zrinjski igraju po tri. Potonja dva, kako se nalaze sa suprotne strane Neretve, tako imaju i suprotan raspored. Velež igra sva tri kluba iz prvih šest u Vrapčićima, dok Zrinjski ima najteži zadatak od svih, sva tri susreta morat će igrati na strani. Sarajevo ima naj teži, a u isto vrijeme naj lakši raspored kada su protivnici u pitanju. Igraju čak četiri (pola preostalih) susreta sa klubovima iz prvih šest, ali na svoju sreću, sva četiri na Koševu.
 
Kup BiH je potvrdom finalista otvorio četvrto mjesto za Europu. Široki i Sarajevo su trenutačno sa istim bodovnim saldom na toj poziciji, treći i četvrti, samo bod, odnosno dva ispred istočnih pa zapadnih Mostaraca. Titula Premijer Lige, izgleda, stoji između istih klubova koji vrbuju za titulu Kupa BiH, Borca i Željezničara. Hoćemo li ove godine svjedočiti duploj kruni, ili ćemo ostati uskraćeni kao i prošle godine? 
 
Ova tablica je interesantan pogled, nula je norma za titulu i Europu, ili jednostavnije gdje vidite dvije nule jednu kraj druge to je pozicija koja dostiže zacrtanu normu. Prve dvije kolumne su gol razlika i bodovi za titulu, a zadnje dvije gol ralika i bodovi za Euro kvalifikacije.
 
1        
NK Željezničar
    0    
    0    
    +10    
    +7
2        
FK Borac 
    -6    
    0    
    +4    
    +7
3        NK Široki Brijeg    -7    
    -7    
    +3    
    0
4        
FK Sarajevo
    -10    
    -7    
    0    
    0
5        
FK Velež
    -4    
    -8    
    +6    
    -1
6        
HŠK Zrinjski
    -13    
    -9    
    -3    
    -2


Želimo svim klubovima sreću u daljnjem natjecanju!


Željko L