Hajduk i RNK Split nisu dobili licence za Europu i 1. HNL

HNK Hajduk, GNK Dinamo Zagreb, Hajduk, Udinese, NK Hajduk, NK Lokomotiva, RNK Split, HNK Hajduk, licenca
Hajduk i RNK Split nisu u prvom stupnju dobili licence za Europu, ali ni za 1. HNL. Ovu vijest objavila je službena stranica HNS-a, gdje se navodi da su potrebite licence za 1. HNL u sezoni 2014/15 dobili Dinamo, Istra, Lokomotiva, Rijeka, Slaven Belupo, te drugoligaš Inter Zaprešić. Tekst objave HNS-a prenosimo u cijelosti:

"Hrvatski nogometni savez kao davatelj licence u prvom je stupnju završio središnji postupak licenciranja klubova za UEFA klupska natjecanja, natjecanje u 1. HNL i u 2. HNL za natjecateljsku 2014/15 godinu.

Za dobivanje licence za UEFA klupska natjecanja, natjecanja u Prvoj i Drugoj Hrvatskoj nogometnoj ligi tražitelj licence mora ispunjavati kriterije koji nose oznaku „A" iz pet skupina kriterija, a to su: Sportski, Infrastrukturni, Administracije i Stručnog osoblja, Pravni i Financijski.

U Središnjem postupku licenciranja klubova za natjecateljsku 2014/15. godinu primjenjuje se Pravilnik o licenciranju klubova HNS (HNS Glasnik 55/2012 od 26.12.2012.), koji se nije mijenjao u odnosu na prethodni ciklus licenciranja klubova za natj. 2013/14. Ispunjenje kriterija s oznakom „A" i „B" uvjet su za izdavanje licence. Međutim, u slučaju neispunjenja kriterija s oznakom „B" tijela za licenciranje izdat će licencu, ali će primatelju licence izreći kaznu.

Kriteriji s oznakom „C" imaju status preporuke i primjer su dobre prakse.U Središnjem postupku licenciranja sve osobe koje djeluju u ime Hrvatskog nogometnog saveza - Davatelja licence poštuju načelo neovisnosti u odnosu na tražitelje licence, te načelo jednakog postupanja prema svim tražiteljima, kao i načelo povjerljivosti svih podataka i informacija koje mu tijekom postupka licenciranja dostave tražitelji licence. Ispitivanje i ocjena kriterija obavljaju se po procedurama propisanima UEFA Pravilnikom o licenciranju klubova i financijskom fair-playu (izdanje 2012), UEFA Standardom kvalitete licenciranja klubova (izdanje 2012) i Pravilnikom o licenciranju klubova HNS (izdanje 2012.).

Rok za dostavu molbe za UEFA licencu, Licencu za I. HNL i Licencu za II. HNL, te propisane dokumentacije bio je 31. siječnja 2014. godine, dok je rok za dostavu financijske dokumentacije bio 1. travnja 2014., do kojeg datuma su klubovi - tražitelji licence morali dokazati da su podmirili financijske obveze koje su dospjele do 31.12.2013. godine prema drugim nogometnim klubovima (djelatnosti transfera igrača, odnosno stjecanja / otuđivanja registracija igrača), te prema zaposlenicima i državi (porezi i doprinosi za zaposlenike). Obveze se ne smatraju dospjelima ako su iste do 31. ožujka 2014. bile plaćene, ili je s vjerovnikom zaključen sporazum o odgodi plaćanja, ili su iste predmetom spora koji se vodi pred nadležnim nacionalnim ili međunarodnim nogometnim tijelima ili redovnim sudovima, a koji nije okončan pravomoćnom odlukom.

Po zaprimljenim molbama klubova - tražitelja licence i njihove dokumentacije, Odjel za licenciranje klubova HNS, sastavljen od stručnjaka za svaku skupinu kriterija, ispitivao je i ocjenjivao da li tražitelji licence ispunjavaju kriterije i druge uvjete za dobivanje licence propisane Pravilnikom.

Odjel za licenciranje HNS je prije podnošenja izvješća Komisiji za licenciranje HNS - tijelu 1. stupnja svim tražiteljima licence dostavljao iscrpne informacije o statusu ispunjenja kriterija i preporuke za ispravljanje nedostataka s dodatnim rokovima.Komisija za licenciranje HNS obavila je procjenu ispunjenja kriterija na temelju dokumentacije, informacija i podataka koju su dostavili klubovi - tražitelji licence, ali i na osnovu drugih dostupnih relevantnih podataka i informacija, te sukladno Pravilniku donijela odgovarajuće odluke o licencama.

Izdane UEFA Licence za natjecateljsku 2014/15 godinu:

1. GNK DINAMO, Zagreb
2. NK ISTRA 1961 š.d.d., Pula
3. NK LOKOMOTIVA, Zagreb
4. HNK RIJEKA s.d.d., Rijeka
5. NK SLAVEN, Koprivnica

Izdane Licence za I. HNL za natjecateljsku 2014/15. godinu:

1. GNK DINAMO, Zagreb
2. NK INTER-ZAPREŠIĆ, Zaprešić**
3. NK ISTRA 1961 š.d.d., Pula
4. NK LOKOMOTIVA, Zagreb
5. HNK RIJEKA s.d.d., Rijeka
6. NK SLAVEN, Koprivnica

Izdane Licence za II. HNL za natjecateljsku 2014/15. godinu:

1. HNK GORICA, Velika Gorica
2. NK IMOTSKI, Imotski***
3. NK INTER-ZAPREŠIĆ, Zaprešić
4. NK ISTRA 1961 š.d.d., Pula*
5. HNK MOSOR, Žrnovnica***
6. NK POMORAC, Kostrena
7. HNK SEGESTA, Sisak
8. NK SOLIN, Solin* Klub se natječe u I. HNL

** Klub se natječe u II. HNL
** * Klub se natječe u III. HNL

Protiv odluka Komisije za licenciranje, klubovi imaju pravo na žalbu u roku od 8 dana od primitka odluke. Tijekom žalbenog postupka mogu iznositi nove činjenice ili dokaze, kao i prijedloge novih dokaza. Odluke o žalbama donosi tijelo 2. stupnja - Žalbeno tijelo za licenciranje HNS. Krajnji rok za donošenje konačnih odluka je 20. svibnja 2014."

dalmacijanews.hr