U Hercegovini djelovanjem inspekcije prijavljeno 117 radnika na crno

radnici
...dvorani zgrade Vlade HNŽ održana konferencija za novinare o temi „Rezultati akcije pojačanog nadzora rada na crno u Hercegovačko-neretvanskoj županiji".

„Cilj današnje konferencije za medije je prezentiranje akcije pojačanog nadzora rada na crno, ali i predstavljanje anonimne ankete za sve koji žele prijaviti rad na crno, kao i upoznavanje s Nacrtom Zakona o radu", kazao je dr. Mladen Bošković, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ. Naglasio je, također, kako želi apelirati na sve subjekte da prijave radnike i zaobiđu neugodnosti koje izaziva nepoštivanje zakonske regulative.

„Prva faza akcije trajala je od 16. ožujka do 11. travnja 2014. godine, kada je pet inspektora, bez najave, pregledalo 421 gospodarski subjekt u svim općinama naše Županije, te je utvrđeno kako su 144 osobe radile na crno", kazao je Antonio Vujica, pomoćnik ministra za sektor rada, naglasivši kako je, nakon inspekcijskog nadzora, prijavljeno 117 osoba koje su do tada radile „na crno".

Pomoćnik Vujica istaknuo je kako Sektor za rad Ministarstva redovito prima informacije o radu na crno, te u roku od tri dana inspektori izlaze na teren kako bi otklonili eventualne nepravilnosti.

„Važno je istaknuti da smo na službenoj web-stranici Vlade HNŽ napravili anonimnu anketu čijim popunjavanjem i prosljeđivanjem na e-mail Sektora, građani mogu prijaviti rad na crno i time poboljšati naš rad na terenu", zaključio je pomoćnik Vujica.

Elina Vasilj, stručni savjetnik u Sektoru za rad, kazala je kako su tijekom vršenja redovitih i pojačanih inspekcijskih nadzora uočene određene manjkavosti postojeće zakonske regulative, te je, stoga, Ministarstvo izradilo novi Nacrt Zakona o radu HNŽ, koji je Vlada prihvatila, te uputila u daljnju skupštinsku proceduru. Usvajanjem ovoga Zakona dodatno bi se zaštitili radnici, te jasnije definirala prava i obveze, kako radnika, tako i poslodavca.

vlada-hnz-k.ba