Obilježavanje stradanja hercegovačkih franjevaca, 3. dan

pobijeni, franjevci
Misno slavlje su svojim pjevanjem i čitanjem misnih tekstova animirali širokobriješki framaši koji su na ovoj nedjeljnoj svetoj misi ispunili do kraju širokobriješku crkvu.

Gvardijan je u propovijedi naglasio: Ovih dana se na poseban način sjećamo i molimo za nevino poubijane fratre koji su prolili svoju krv samo zato što su nosili habit. Taj habit je bio i ostao svjetlo našem čovjeku. Svjetlo povjerenja, utjehe i pomoći. Fratar s habitom je bio i ostao svjetlo i u turskim i u komunističkim režimima. Mnogi su mi naši branitelji

posvjedočili, u ovom posljednjem Domovinskom ratu, kada bi se fratar pojavio u rovu kao da bi donio sa sobom jednu snagu i nadu. Znamo da je komunistički režim poubijao 66 fratara, uglavnom na koncu rata i u poraću. Većina njih se mogla spasiti. Mogli su pogaziti Isusa i svoj habit i biti spašeni. Ali ne! Oni su vjerovali u Isusa Krista koji je iznad smrti i ovoga zemaljskoga života. Vjerovali su da će ih Isus spasiti i privući u stanove vječne ljubavi. Oni danas pred nama stoje kao svjetlo i putokazi. Oni nam govore da se u životu isplati imati neprolazne ideale zbog kojih ako treba mogu i trpjeti i umrijeti. Ja sam danas, nakon 66 godina od njihove smrti, ponosan što sam fratar.
Uzorak Slike

Prigodan program u sklopu 1. Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca nastavljen je predstavljanjem knjige dr. sc. fra Častimira Majića U nebo zagledani. O njoj je govorio dr. sc. fra Robert Jolić. Knjiga je tiskana u nakladi Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« i »Alfe« iz Zagreba. Fra Častimir donosi podatke o svakom ubijenom, ali i svoje sjećanje na svakoga od njih, jer ih je osobno poznavao. Tako saznajemo i brojne dosada nepoznate podrobnosti o naravi svakog pojedinog franjevca, njegove vrline i način života. Autor donosi i svoja teološka, filozofska, nacionalna i pjesnička razmatranja o smrti i zločinu koja sretno uklapa u pojedinačne životopise. Predstavljač je s divljenjem istaknuo tu svježinu misli za osobu od 98 godina života koja i danas s nevjerojatnom upornošću prati američki i hrvatski tisak, pravi bilješke i iščitava stare knjige i dokumente. Dr. fra Robert Jolić je, uz pohvalu nakladniku, knjigu iskreno preporučio široj javnosti kao svjedočanstvo vremena, terora i straha, ali i vjere u Božju providnost i odlučnost da se ustraje do kraja.

Autor na kraju knjige zapisa: Široki Brijeg, Mostarski Gradac, Mostar, Kočerin, Čitluk, Međugorje, Ljubuški, Zagvozd, Macelj... kao i ostala stratišta fratara, postali su lančani mostovi koji nas spajaju u veliku kršćansku obitelj. A širokobriješka spomen-grobnica u crkvi Uznesenja BDM postala je hodočasničko mjesto koje okuplja tisuće katoličkih vjernika koji pred njom slave Boga i u svojim molitvama traže njihov zagovor na nebesima. Iznad ove grobnice i nepoznatih grobišta odzvanjaju Kristove riječi: Nitko nema veće ljubavi od ove: položiti vlastiti život za svoje prijatelje.

Obilježavanje 66. obljetnice komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca počinje danas na Širokom Brijegu u 16.00. Najprije se moli molitva ispred ratnog skloništa gdje je ubijeno i spaljeno 12 fratara, nakon toga procesija ide u crkvu, slijedi molitva na grobu gdje su pokopana 22 ubijena fratra i započinje sv. misa zadušnica koju predvodi provincijal hercegovačkih franjevaca dr. sc. fra Ivan Sesar.

Pobijeni.info