Drugi dan '3. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca'

I ovaj dan je protekao u zahvalnom sjećanju na pobijene franjevce koji su u srce hercegovačkog naroda usadili vjeru i radost života.

Krunicu je predmolio fra Zvjezdan Linić razmatrajući radosna otajstva. Meditirajući o Isusovu životu naglasio je da ljudski život počinje u trenutku začeća kada Bog dariva besmrtnu dušu i svatko je od prvoga dana u Božjem planu i Njegovo je ljubljeno dijete. Fra Zvjezdan je pozvao da treba moliti da se svako začeto dijete rodi i da se promijeni naš odnos prema trudnicama, jer je njih Bog blagoslovio. Potrebno je moliti i za brojne obitelji, kako je to nekada bilo u našem narodu. Nitko ne može oduzeti djetetu oca i majku niti ih nadoknaditi. Zatim je ukazao na to da se treba moliti i za roditeljsku mudrost kako bi svojoj djeci znali prenijeti pravu ljubav.

Na početku svete mise, koju je predslavio fra Zvjezdan Linić u sumisništvu s petoricom svećenika, predslavitelj je istaknuo da sve svoje zahvale i molitve prenesemo na oltar prije početka svete mise. To su mnogi simbolično učinili ispisivanjem svojih molitava i pohranjujući ih u košaru ispred oltara koja je ubrzo postala premalena. Puk je inače ispunio ne samo samostansku crkvu, nego i prostor ispred nje, te kapelicu i hodnike oko crkve. Trebalo se probijati do oltara, a na njemu je misnicima bilo »tijesno«.

Misna čitanja i molitvu vjernika predvodili su širokobriješki framaši, a liturgijsko pjevanje u svetoj misi i na Klanjanju animirala je, kao i jučer, glazbena sekcija Frame.

Riječi iz Evanđelja po Sv. Marku o Isusovom čudu ozdravljenja i oživljavanja navijestio je fra Tomislav Jelić.

Fra Zvjezdan je u propovijedi istaknuo sljedeće. »Isus je apsolutno prisutan svugdje i na svakom mjestu svakome tko god ga bude trebao i s vjerom i ljubavlju zvao. Isusa treba pozvati i onda kada se bojimo za život i zdravlje dragih osoba, Isusa treba zazivati kada smo i u materijalnim poteškoćama. Neka nam uvijek u srcu bude Isusov poziv: "Ne boj se, samo vjeruj!" Zajedništvo s Bogom lišava nas svakoga straha, a mi često zaboravimo da je Isus rekao: "Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta."«

U Klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom fra Zvjezdan je molio za zdravlje duše i tijela, za sve bolesne, kao i za one koji služe i liječe bolesnike.

Na kraju misnog slavlja nazočnima se obratio vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić te pored riječi zahvale kazao da je prosudbeno povjerenstvo odlučilo nedodijeliti nijednu nagradu za uzrast mladež. No, pozvao je nazočne da stvaraju djela na temu pobijeni hercegovački franjevci i prijave ih za sljedeći Nagradni natječaj. Mogu biti i objavljena u razdoblju od zadnjeg Natječaja.

I ovaj drugi dan uživo je prenosila Radiopostaja Široki Brijeg, a portal Hercegovina live činio je to preko interneta web kamerama što su prihvaćali i drugi kao pobijeni.info, franjevci-siroki-brijeg.info, hrsvijet.net... Na portalu Hercegovina live moguće je pronaći odloženu snimku. Sve potrebne podatke najlakše je pronaći na portalu Vicepostulature pobijeni.info.