Raštika: Simbol Hercegovine koji je odgojio brojne generacije

Takve karakteristike su je predodredile da bude miljenica seljaka, a činjenica da je posebice u prošlim stoljećima bila često i jedino zimi dostupno povrće ju je napravila gotovo sinonimom za zelen. Danas su naše pijace po cijeloj Hercegovini bogate najraznovrsnijim povrćem, domaćim i uvoznim, ali ipak narod osjeća i dalje veliku ljubav prema raštici, vjernom prijatelju, zelenom povrću koje je odgojilo generacije naših predaka.

Zato i danas kada za zimskih dana kušamo raštiku, čiji je list upravo u to vrijeme najslađi, misli nam se vrate u neku zamišljenu prošlost u kojoj se naši pradjedovi, baš kao i mi danas časte raštikom i suhim mesom za vrijeme škrtih i kratkih zimskih dana.
Specifičnost raštike na našem području je osigurana činjenicom da se sjeme ne može nabaviti u trgovinama u kojima se nabavlja sjeme za druge kulture, već se ono čuva u svakoj kući koja se bavi uzgojem raštike.

Raštika ima slatko-gorkasti okus sličan ostalom povrću iz porodice zelja, ali kad se radi o oblicima listova i bojama, nema joj konkurencije. Dolazi u svim mogućim bojama, od crne do ljubičaste, sa glatkim i pravilnim ili hrapavim i „izrezbarenim" listovima. Naraste do metar visine, otporna je na mraz, a dobro podnosi i sušu.

Raštika obiluje brojnim vitaminima

Nutricionisti u zadnje vrijeme pokušavaju popularizirati raštiku, jer je neobično bogata vitaminima i mineralima. Nažalost, još uvijek je riječ o povrću koje je kod nas, a i u cijelom svijetu, komercijalno relativno zapostavljeno. Izuzetno je robusna i otporna na hladnoću. Raštika je siromašna kalorijama, bjelančevinama i ugljikohidratima, ali već samo koncentracija karotena, odnosno vitamina A, ruši sve rekorde: četiri puta više od brokule, šest puta više od graška, 40 puta više od celera. Raštika sadrži sve B vitamine (osim B12), a pritom ima izuzetno mnogo biotina. Osim toga sadrži značajne količine vitamina C (100 g raštike pokriva dnevne potrebe). Također raštika s obzirom na ostalo povrće ima najviše vitamina E, pa se ubraja u povrće koje zaustavlja procese starenja i pomlađuje.
Raštiku možete pripremiti na mnogo načina:

-raštika sa suhim mesom
-raštika sa krumpirima
-krem juha od raštike
-sarma od raštike
-raštika na bijelo
-varivo od raštike

okusihercegovinu