Problemi na granici: Naselje razdvojeno između dvije države, Hrvatske i BiH

...u tom mjestu izražavajući nezadovoljstvo zbog zatvaranja tog graničnog prijelaza s Bosnom i Hercegovinom čime je, ističu, žiteljima Velikog Prologa i Prologa s druge strane granice onemogućen normalan život.

I s bosanskohercegovačke strane se na prijelazu okupilo 50-ak prosvjednika, mještana Prologa, također nezadovoljnih što im je onemogućen prolaz kroz taj granični prijelaz, doznaje se od predsjednika mjesnog odbora Veliki Prolog Ivana Franića, koji je ujedno i vijećnik u Gradskom vijeću Vrgorca.

„Ovaj međudržavni granični prijelaz je zatvoren 1. srpnja ove godine nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, što je stvorilo poteškoće žiteljima Velikog Prologa u Hrvatskoj i susjednog Prologa u Hercegovini koji su međusobno povezani rodbinski, gospodarstveno i kulturno", rekao je za Hinu Franić, koji ističe da je faktički riječ o jednom naselju razdvojenom granicom.

Franić tvrdi kako je Ministarstvu vanjskih i europskih poslova bio poslao dopis u kojem ih je izvijestio da je zatvoren taj granični prijelaz i zatražio da se taj problem riješi u interesu žitelja Velikog Prologa iz Hrvatske i Prologa iz BiH.

„Međutim, iz Ministarstva vanjskih i eruopskih poslova dobio sam dopis u kojem se navodi da ovaj međudržavni granični prijelaz nije zatvoren, a to nas čudi, jer prijelaz jest zatvoren", kazao je Franić.

Pojasnio kako žitelji Velikog Prologa imaju zemljište u Prologu (BiH) a djeca iz Prologa idu u osnovnu školu u Veliki Prolog te zbog zatvorenog graničnog prijezalaza sada moraju okolnim putem ići desetak kilometara duže umjesto da za nekoliko minuta dođu do odredišta preko graničnog prijelaza.

„U Velikom Prologu se nalazi groblje u kojem su pokopani umrli iz Prologa, a mi iz Velikog Prologa idemo, primjerice, u trgovinu u Prolog tako da je, zapravo, riječ o gotovo jednom naselju razdvojenom između dvije države, Hrvatske i BiH", rekao je Franić.