Šest romskih obitelji dobilo nove stanove

romi

Novim vlasnicima stanova jučer je u Gradskoj vijećnici ključeve uručio gradonačelnik grada Mostara Ljubo Bešlić, piše dnevni-list.ba.

Iz Grada 70.000 maraka

Korisnici ovih šest stambenih jedinica (garsonijere od 24 m2), kako je kazao gradonačelnik Bešlić, odabrani su javnim natječajem sukladno kriterijima za odabir korisnika koji je definiran od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH kroz naputak o načinu i postupku odabira korisnika projekta pomoći za stambeno zbrinjavanje Roma u BiH.

-Ukupna vrijednost projekta bez zemljišta za izgradnju koje je osigurao Grad, iznosi 160.000 maraka, s tim da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH osiguralo 90.000 maraka, a Grad Mostar 70.000 maraka, napomenuo je Bešlić. Mostar je u posljednje vrijeme, kako je kazao, učinio jako puno na stambenom zbrinjavanju romske populacije, istaknuvši kako je "harmonija društva onda kada se svi građani osjećaju ravnopravnima". Pije dvije godine, kako je naglasio, uručeni su ključevi 18 stambenih jedinica u nizu kojima je riješen stambeni status za najugroženije Rome u Mostaru.

-Ovim nije završeno sve jer ima Roma u tranzitu, dolaze nam još i nastanjuju se, zato što je Mostar topao grad i onda svi "navale" kod nas. Mi smo naše domicile osigurali. Za naše domicilne Rome ne treba niti jedna stambena jedinica. Nema ih jer su napustili grad. Ovo su većinom Romi koji dolaze iz Bosne, rekao je Ramadan Haziri, predsjednik Udruženja Roma Neretva koji je dobio stan u Bafo naselju te nakon 55 godina više nije podstanar.

Komunalna infrastruktura

Projekt izgradnje šest stambenih jedinica na lokaciji Bišće polje realizirao je Grad Mostar, a financiran je sredstvima Grada Mostara i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. U idućem mjesecu na ovoj lokaciji u okviru naselja od 30 stambenih jedinica ostvarit će se projekt "Izgradnja i unaprjeđenje prateće komunalne infrastrukture u romskom naselju u Mostaru".

Projekt će se realizirati sredstvima Grada Mostara i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Realizirat će se kroz 5 dijelova, i to: izgradnja ostava za ogrjev, vanjsko uređenje naselja, asfaltiranje pristupne ceste i izgradnja oborinske kanalizacije.