Natjecanje u modeliranju mostova

mostovi

Na natjecanju mogu sudjelovati učenici završnog razreda srednje škole. Izabrano je 8 srednjih škola za koje je na osnovu upisnih kvota prošlih godina utvrđeno da imaju najveći tehnički potencijal u Hercegovini. Svaku školu će predstavljati tim od tri učenika. 

mostovi

O čemu se zapravo radi?

Glavni zadatak za natjecatelje je izrada modela rešetkastog mosta od drvenih štapića. Vrijeme izrade je 90 minuta, nakon čega će se provesti ispitivanje nosivosti modela i na koncu ocjenjivanje. Stručni žiri će dati svoje ocjene na osnovu sljedećih kriterija: nosivosti, vremena izrade, broju korištenih štapića i izgleda mosta. Sav potreban materijal  je osiguran, jedino što učenici moraju ponijeti sa sobom su volja i spremnost za timski rad. Motivacije neće nedostajati, kao ni entuzijazma jer će tri najbolja tima na kraju natjecanja osvojiti vrijedne nagrade. Svi natjecatelji će se po završetku samog programa uputiti kod „Mande" gdje će ih dočekati zakuska i uvijek vesela atmosfera najdraže kantine svih građevinaca.

Koji su glavni ciljevi natjecanja?

Glavni cilj natjecanja je promovirati građevinarstvo među mladima i kroz ovakva edukativno-zabavna događanja pokazati im čitav spektar mogućnosti i prednosti ove struke. Modeliranjem mosta, kao jedne složene i zahtjevne konstrukcije korištenjem jednostavnih i pristupačnih materijala, uz rad s kolegama u timu, natjecatelji se na jednostavan način upoznaju sa izazovima koji ih čekaju kao buduće inženjere. Također, ovim projektom se želi potaknuti zanimanje za tehničke struke kod što većeg broja mladih. Učenje ne bi trebalo biti zamorno, već zabavno. I upravo ovo natjecanje to dokazuje. Učenici će moći razgovarati s ostalim studentima i doznati „iz prve ruke" što to znači studirati jedan tehnički fakultet, a profesori će im dati odgovor na pitanje što to znači biti inženjer.

Predstavljanje projekta u srednjim školama

Nakon definiranja glavnih odrednica projekta „Natjecanja" trebalo je izići na teren i realizirati početnu ideju. Za to su se potrudili članovi Studentskog zbora i udruge IACES koji su podijeljeni u timove kroz tjedan dana obilazili srednje škole u regiji. Budući da je ove godine prvi put organizirano natjecanje ovakve tematike izabrano je 8 srednjih škola, a idućih godina natjecanje bi se trebalo širiti i na druge srednje škole. Zanimljivom prezentacijom i kratkim predavanjem, učenicima su pobliže opisali smisao, ciljeve i pravila natjecanja. Spajajući ugodno s korisnim i oni sami su se dobro zabavili.

mostovi

Stoga, svim natjecateljima želimo puno sreće na natjecanju, da usvojeno znanje što bolje iskoriste u svom radu i da im nove informacije pomognu kako pri odabiru životnog zanimanja tako i u budućem školovanju. I što je jako bitno da se dobro zabave i ugodno osjećaju radeći ono što vole.
To je najbolji pokazatelj uspjeha.