Mostar: Održan križni put na brdu Hum

križni put, Hum, križ na brdu Hum
Ove godine datumi najvećih kršćanskih blagdana poklopili su se prema gregorijanskom i julijanskom kalendaru, tako da će svi kršćani slaviti svoj najveći blagdan na isti dan.

Nakon križnog puta u župama se održavaju obredi Velikoga petka, koji se sastoje od tri dijela: Službe riječi, Obred ljubljenja križa gdje vjernici pojedinačno pokleknu pred križem te ga, po svojoj volji, mogu poljubiti, te konačno Obred pričesti.

Na Veliki petak, po drevnoj predaji, Crkva ne slavi euharistijska otajstva, pa se pričest vjernicima dijeli jedino za vrijeme Službe Muke Gospodnje (osim bolesnicima). Oltar se u crkvi potpuno raspremi, bez križa, svijeća i oltarnika. Na Veliki petak, dakle, iskazuje se posebno poštovanje Kristovu križu pa se pred Križem treba pokleknuti.

Velika subota je treći dan vazmenog trodnevlja kada se obilježava dan Kristovog počivanja u grobu i dan iščekivanja Spasiteljeva uskrsnuća. Tada će se u župnim crkvama slaviti sveta misa bdijenja koja inače počinje u predvečerje. Na sami Uskrs svete mise će se slaviti prema ustaljenom nedjeljnom rasporedu.

pogled.ba