Ako potone Aluminij, s njim tonu i deseci hercegovačkih poduzeća

Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, aluminij, Aluminij Mostar, Hyundai, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, Hrvatska, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, vjekoslav domljan, Željko Kordić, aluminij, alumunij, Željko Kordić, aluminij, propast, tvrtke, Nikica Ljubić, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, deblokada, nada, Aluminij Mostar, otpremnine, aluminij, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, doprinosi, osiguranje, Aluminij Mostar, samački hotel, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, čerupanje, platformaši, aluminij, Aluminij Mostar, vlada Federacije BiH, Vlada Federacije, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, dr. Dragan Čović, Zdenko Klepić, aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar
Svi oni naglašavaju kako je hercegovački gigant važan ne samo za njihova poduzeća i stotine radnika koji rade u njima, već i za desetke malih i većih tvrtki koje su naslonjene na njih i cijelu državu jer će, ako se Aluminij ugasi, biti mnogo manje novca u državnim blagajnama. ali i u optjecaju.

Iz tvrtke Soldo metali iz Širokog Brijega koja je suvlasnik u Presal Extrusionu, jednom od najvećih kooperanata Aluminija, kazali su kako je za Aluminij skoro izravno vezano preko 6000 ljudi i njihove sudbine. Smatraju kako se ne smije dopustiti gašenje mostarskog giganta jer je on žila kucavica Hercegovine, i baš zbog Aluminija na ovom području su otvorene brojne tvrtke koje se bave preradom aluminija.

Pomoć države

Gašenje Aluminija za njih bi, kažu, bilo isto kao kada bi elektroprivredama rekli da Neretvu okreću na drugu stranu, a da hidrocentrale ostaju na istom mjestu. Iz Soldo metala smatraju kako država ne smije okrenuti leđa Aluminiju jer oni moraju odigrati glavnu ulogu kada je u pitanju spas poduzeća i pomoć kod saniranja duga i povoljnijih cijena za struju. Kada je u pitanju priča o dokapitalizaciji Aluminija i ulasku u kapital poduzeća, iz Soldo metala kažu kako svi oko Aluminija imaju želju pomoći, ali kako je trenutačno malo sredstava kod svih da bi se sudjelovalo u većoj mjeri.

Istog stava je i Josip Kožul iz tvrtke TTCables d.o.o iz Širokog Brijega koji je u razgovoru s nama kazao kako ta tvrtka teško može opstati ako se Aluminij ugasi.

-Mi ovisimo od njima. Kada bi stala proizvodnja u Aluminiju, mi, kao i većina onih koji se naslanjaju na mostarskog giganta, teško bismo ili nikako opstali, kaže Kožul. Dodaje kako više nije riječ ni o desecima tvrtki koje izravno rade s Aluminijem, već o stotinama manjih i većih poduzeća i obrta koji su svojim djelatnostima vezani za kooperante Aluminija. Kožul je mišljenja kako se definitivno mora što prije poraditi na rješavanju Aluminijevih problema jer će cijela Hercegovina pasti na koljena ako padne Aluminij.

Kada je u pitanju dokapitalizacija, Kožul priča kako su ranije svi koji surađuju s Aluminijem bili zainteresirani za ulazak u kapital, ali kako se u posljednjim godinama svi bore za opstanak. Poručuje kako nije problem volja jer volje za spas Aluminija kod svih onih koji žive od njega ima i previše, ali kako su zadnjih nekoliko godina svi zaokupljeni svojim problemima.

Smanjenje proizvodnje

Direktor tvrtke Jajce ALLOY WHEELS Robert Ćutuk govoreći o problemima u mostarskom poduzeću poručuje kako bi gašenje Aluminija za njih napravilo velike probleme jer bi sirovinu morali tražiti na drugim tržištima što je danas vrlo teško naći u Europi, ali i u svijetu.

-To definitivno nije dobra stvar i naša tvrtka će osjetiti posljedice. Jasno da bismo imali više opterećenja kada su u pitanju troškovi, a postavlja se pitanje bismo li mogli na svjetskom tržištu osigurati dovoljno sirovina što bi onda moglo utjecati i na smanjenje proizvodnje, kaže Ćutuk.

Kada je u pitanju dokapitalizacija, Ćutuk smatra da je s njihove strane to sada nemoguće i da nitko u ovakvim uvjetima u kakvim radi Aluminij nije zainteresiran za ulaganje u njega. Mišljenja je kako se pitanje s električnom energijom definitivno mora riješiti te kako država u tom pogledu mora zauzeti jasan stav i pružiti pomoć, pa se tek onda može očekivati priljev zdravog kapitala u Aluminij.

Iz širokobriješkog FEAL-a koji je daleko najveći kooperant mostarske tvornice kazali su nam kako ne žele ulaziti u polemike o Aluminiju, odnosno nisu zainteresirani davati bilo kakve odgovore na pitanje vezana za opstojnost Aluminija ili dokapitalizaciju poduzeća. Jučer smo kontaktirali i vlasti Republike Hrvatske koja je 12-postotni vlasnik poduzeća. Iz Ministarstva financija čiji je ministar Slavko Linić ranije bio uključen u razgovore s Upravom Aluminija su nas uputili na Ministarstvo gospodarstva u kome su s druge strane kazali kako će se očitovati o stanju u poduzeću.

Dnevni list