Učenici iz Vitine napravili veliku pisanicu

Vitina, učenici, pisanica
Ideju nastavnika likovnog Vlade Kraljevića, o izradi velike uskrsne pisanice koju će oslikati korizmenim motivima Kristove muke i postaviti ispred župne crkve u Vitini, s oduševljenjem je podržao ravnatelj Jozo Zadro, te svi djelatnici i učenici škole.


Pisanica je visoka oko 1,70 metara i 1,20 metra široka, napravljena od žice i novina. Žičana konstrukcija obložena s kaširanim papirom, prebojana temeljnom bojom i oslikana. Motivi na pisanici su: Isusa osuđuju na smrt, Isus prima na se križ, Veronika pruža Isusu rubac, Isusa pribijaju na križ, Isus umire na križu.

Pisanicu su izrađivali učenici pod vodstvom nastavnika Kraljevića: Ivan Bebek, Ilija Grizelj, Mateo Bojka, Mateo Grbavac i Josip Penava, a u ukrašavanju pisanice sudjelovali i Elena Boras, Petra Ćutuk, Josipa Musa, Monika Zlopaša i Manuela Brkić.


Golema pisanica ovaj će Uskrs spremna dočekati župljane ispred crkve sv. Paškala u Vitini.

Pisanicu smo pravili dva tjedna, konstrukcija je od debelog kartona i čelične žice, na koju smo lijepili novine s pomoću zamućene tople vode i brašna. Atmosfera je bila izvanredna i sada smo ponosni na ovu našu pisanicu koju smo napravili zajedničkim snagama uz ideju i veliku pomoć našeg nastavnika. Uistinu smo zadovoljni rezultatom zbog čega planiramo sljedeće godine napraviti duplo veću - izjavili su ponosni na svoju golemu pisanicu, učenici osnovne škole Tina Ujevića.

ljportal.com