FOTO  Podrška ekonomskom razvoju osam lokalnih zajednica kroz projekat američke i švedske vlade

Ljubuški, USAID/Sida GOLD

... osam lokalnih zajednica koje gravitiraju Ljubuškom. Memorandum o razumijevanju potpisali su David Barth, direktor misije USAID-a u BiH, u ime općina načelnici Bileće Miljan Aleksić, Čapljine Smiljan Vidić, Čitluka Ivo Jerkić, Nevesinja Momčilo Šiljegović, Širokog Brijega Miro Kraljević, Tomislavgrada Ivan Vukadin, grada Trebinja zamjenik gradonačelnika Nedeljko Ćebedžija, i u ime Općine Konjic Derviš Dizdarević, direktor agencije Prvi korak.

David Bart naveo je "Prosječna stopa nezaposlenosti za ovo područje je 45%. Smanjenje ove izuzetno visoke stope je jedan od naših ključnih izazova u narednom periodu. Očekujemo da će se svaka od naših partnerskih lokalnih zajednica, kao i ostali naši partneri, u potpunosti posvetiti zajedničkom cilju - otvaranju novih radnih mjesta kroz stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta za investitore".

U proteklom periodu USAID/Sida GOLD projekat u suradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje, županijskim vladama i zavodima za zapošljavanje, općinama, i lokalnim razvojnim agencijama pomogao je otvaranje preko 500 radnih mjesta u tekstilnoj, automobilskoj, elektro i kemijskoj industriji u Bužimu, Konjicu, Olovu, Visokom, Vogošći, i Zavidovićima.

Projekat će surađivati sa ukupno 48 lokalnih zajednica na području Bihaća, Banja Luke, Bijeljine, Ljubuškog, Sarajeva, i Tuzle koje će imati na raspolaganju istu podršku i usluge.

Glavni cilj USAID/Sida Projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) je snažna podrška lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta USAID/Sida GOLD projekat razvija model održivog lokalnog ekonomskog razvoja pri čemu će partnerske općine kreirati model ekonomskog razvoja, koji će biti primjenjiv u cijeloj zemlji kao temelj za održiv ekonomski rast.