Policajcima će se ponovno suditi

ubojstvo vedrana puljića

... u Širokom Brijegu, osuđeni na po pet mjeseci zatvora zbog omogućavanja bijega iz pritvora Oliveru Knezoviću, optuženom za ubojstvo navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića 4. listopada 2009. godine, te kazneni postupak vratio na početak, piše Dnevni list.

Županijski sud je ovakvu odluku donio na temelju žalbi odvjetnika koji su presudu pobijali zbog svih zakonom propisanih razloga, a prije svega što je Općinski sud na osnovi pretpostavki donio osuđujuću presudu protiv Barbarića i Barića.

Odvjetnica Nada Dalipagić je u svojoj žalbi izjavila da je prvostupanjski sud sam izvršio opis radnji i događanja bez ikakvih dokaza, po nekom nevjerojatnom redoslijedu i temeljem proizvoljne konstrukcije koja nema nikakvo uporište u provedenim dokazima.

Također, odvjetnica Dalipagić je u svojoj žalbi napisala da je obrazloženje presude prvostupanjskog suda neprihvatljivo, jer sud ne smije pretpostavljati nego mora suditi temeljem savjesne ocjene svakog dokaza pojedinačno. Odvjetnica Dalipagić također u pisanoj žalbi tvrdi da je sud svoju odluku zasnovao na izjavi optuženog Barbarića koju je dao u istražnom postupku bez nazočnosti branitelja.

Na presudu se žalio i odvjetnik Žarko Zeljko koji zastupa obranu optuženog Barića. Također je žalbu na presudu izjavio i županijski tužitelj Ljiljanko Naletilić koji je tražio da drugostupanjski sud odbije žalbe odvjetnika kao neosnovane.

Nakon vijećanja, Vijeće Županijskog suda u Livnu ukinulo je prvostupanjsku presudu, jer je Općinski sud prekoračio optužbu i time počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka te što je presuda donesena i iz pretpostavki.

U odluci Županijskog suda stoji da će u ponovnom postupku prvostupanjski sud održati raspravu i otkloniti sve bitne povrede odredaba kaznenog postupka.
Podsjećamo, policajcima je presuda izrečena u travnju prošle godine.

Optužnica Županijskog tužiteljstva iz Širokog Brijega sudske policajce Barbarića i Barića tereti da su 4. listopada 2009. godine, nakon incidenata uoči nogometne utakmice Široki Brijeg - Sarajevo, omogućili bijeg iz pritvora Oliveru Knezoviću, osumnjičenom za ubojstvo navijača Vedrana Puljića.

Optužnicu protiv Barbarića i Barića potvrdio je Općinski sud u Livnu 4. veljače 2011. godine, a optuženi policajci 8. ožujka su pred sucem za prethodno saslušanje i predsjednikom Općinskog suda u Livnu Nikom Cvitanovićem negirali krivnju po svim točkama optužnice.