Fra Miljenko Stojić: Pobijeni franjevci postaju - sveci

franjevci, pobijeni, Hercegovina, pobijeni, Široki Brijeg, pobijeni, misa, Široki Brijeg, Široki Brijeg, stopama pobijenih, OZNA, KNOJ, UDBA, komunisti, pobijeni, Široki Brijeg, pobijeni, VII. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca, VI. Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca, IV. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca, pobijeni fratri, Ulica pobijenih Franjevaca
Već drugu godinu održavaju se na Širokom Brijegu Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca, u organizaciji Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”.

Da podsjetimo, u Drugom svjetskom ratu i poraću partizani i komunističke vlasti pobili su 66 franjevaca Hercegovačke provincije. Tim povodom novinari Slobodne dalmacije razgovarali s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem.

Što je uopće Vicepostulatura na čijem ste čelu?

- Jednostavno rečeno, radi se o najvišem stupnju crkvenog ustrojstva kada je riječ o skupljanju svjedočanstava i građe da bi se nekoga proglasilo mučenikom, odnosno blaženim i svetim. U Rimu postoji postulator za čitav franjevački red koji na području određene biskupije imenuje vicepostulatora sa svim ovlastima postulatora. Sve dugo traje ne samo zbog opsega posla, nego treba doći na red pred nadležnom kongregacijom. No važno je da se dozna što cjelovitija istina o nevino pogubljenim hercegovačkim franjevcima.

Je li Vicepostulatura prikupila novu građu i svjedočanstva?

- U posljednjim smo iskapanjima pronašli u jednoj masovnoj grobnici u Ljubuškom 28 tijela, u drugoj 19, u trećoj 9, a još sve nismo završili. Na Širokom Brijegu smo do sada pronašli 35 tijela. Do sada smo nabrojali preko 100 većih i manjih masovnih grobnica i stratišta. Svi su nastali za nekoliko dana kada su komunisti osvojili Široki Brijeg. O tome jako puno zna Jure Galić koji je tijekom rata kao ilegalac djelovao u zapadnoj Hercegovini i nadređenima slao mišljenja o pojedinim ljudima i događajima. Opisuje to podrobno i u svojoj knjizi “Vrijeme i ljudi” (207). Ali opisivanje zaustavlja kad dođe do zločina na Širokom Brijegu, Vrgorcu...

Budući da ratni zločin ne zastarijeva, neki u tome vide prikupljanje dokaza za optužnice protiv počinitelja.

- To nije naša zadaća, nego društvenih vlasti s obje strane granice. Vicepostulatura traži žrtve, a ne krvnike. Djeluje u strogoj diskreciji. Zato joj se slobodno mogu obratiti i oni koji su nešto učinili i ispričati što se i kako dogodilo. Pozivam ih da to učine preko našeg portala: pobijeni.info.

Krug zla prekinuti pomirbom

- Trebali bismo provesti lustraciju, kao što nalažu i europske deklaracije. Ne bi smjela u prvom redu progoniti ljude, nego počistiti našu prošlost i savjest od komunističkog zla. Naravno, ne bismo ovo trebali brkati s antifašizmom. Istarski Hrvati to najbolje razumiju. Imam dojam da neki potomci ubojica franjevaca a priori žrtve proglašavaju krivcima da bi opravdali pretke. Takve iskreno žalim. Žao mi je ako neka partizanska i komunistička žrtva nastavlja mrziti. Taj krug zla treba prekinuti pomirbom, tako da osudimo zločin, bez obzira bio on komunistički, nacistički, domobranski, ustaški, saveznički... Uistinu, istina oslobađa. Ujedno je to temeljno poslanje naše Vicepostulature.