Ivan i Šima Prusina iz Biletića proslavili dijamantni pir

dijamantski pir, proslava, Ivan i Šima Prusina
... Ivan (1934.) i Šima (1935.) Prusina iz Biletića, župa Gradina, općina Čitluk. Vjenčali su se 1. ožujka daleke 1954. godine u župi Gradina, a vjenčao ih je pokojni fra Kamilo Milas.

Proslava Ivanova i Šimina dijamantbog pira i 60-godišnjeg zajedničkog života u sretnom i skladnom kršćanskom braku počela je svetom misom zahvalnicom, koju je, u nazočnosti slavljenika, njihove djece, unučadi, praunučadi i ostale brojne rodbine i prijatelja, u filijalnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Biletići Polju slavio don Đuro Bender, župnik župe Gradina, a u pjevanim dijelovima mise sudjelovali su Framaši.

Don Đuro je čestitao slavljenicima taj veliki jubilej i poželio im da još mnogo godina nastave živjeti u slozi i ljubavi jedno s drugim i zajedno s Bogom te istaknuo da se za sretan i uspješan brak treba voljeti, boriti se, Bogu se moliti, uspješno nositi ovozemaljske križeve i ponekad kad se žrtvovati. Zajedno s vjernicima molitvom se zahvalio Bogu za njihov dugovječni obiteljski život i kršćanski brak.

I doista, Ivan i Šima Prusina imaju razloga slaviti svoj veliki bračni i obiteljski jubilej i uistinu Bogu zahvaljivati jer njihov sretan i dugovječan zajednički bračni i obiteljski život mladima može biti uzor i svijetli primjer kako se čuva svetost braka i obiteljskog zajedništva. Kažimo i to da je sretnim slavljenicima dijamantnog pira Bog podario četvero djece: sinove Peru, Marinka i Dragana te kćer Ljiljanu, koja su im u sretnim brakovima izrodili desetero unučadi i dvoje praunučadi.

Iako su Šima i Ivan Prusina u svom dugom bračnom životu imali i lijepih i teških trenutaka, oni su, kažu, uz Božju pomoć, međusobnu istinsku ljubav, povjerenje i razumijevanje, sve poteškoće zajedno uspješno prevladavali, Bogu se redovito molili te djecu odgajali u vjeri, ljubavi i poštenju. Mladim bračnim parovima poručuju da se olako ne odlučuju na razvod nego da i u neimaštini i životnim poteškoćama izdrže i nastave živjeti zajedno i sretno.

Kažimo i to da su se, nakon svete mise, slavljenici primali čestitke, a potom se njihovoj u obiteljskoj kući u Biletići Polju okupila sva njihova djeca, unuci i praunuci te ostala brojna rodbina, prijatelji i uzvanici, gdje su, uz obilatu gozbu, do kasno u noć proslavljali dijamantni pir Ivana i Šime Prusina.

Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info