FPMOZ: Svečana promocija knjige pjesama Želje jednog djeteta Marije-Zorke Vasilj

marija zorka vasilj, FPMOZ, zbirka pjesama, Želje jednog djeteta, marija zorka vasilj, knjiga, FPMOZ

Izdavači knjige su Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i Ogranak matice hrvatske u Čitluku.

Marija - Zorka Vasilj, rođena je 15. kolovoza 1997. godine u Ljubuškom kao peto dijete u obitelji Ivana i Marice Vasilj, rođene Zubac. Živi u Međugorju, gdje je 2012. godine završila osnovnu školu. Svoje srednjoškolsko školovanje nastavlja u Općoj gimnaziji dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku. Pisanjem se bavi još od osnovnoškolskih dana. U predgovoru knjige Marija Zorka Vasilj kaže: „Čitatelju, evo još par redaka crnih slova u ovoj knjizi "Želje jednog djeteta", u kojima ćeš pročitati da početničke korake svoga pisanja posvećujem svom pokojnom bratu Kristijanu-Titiju. Možda su ti koraci maleni, sićušni, neznatni i ne tako dobri, ali sve zbog toga jer su dječji i jer tek počeh koračati kroz sve ovo."

Knjiga pjesama Marije - Zorke Vasilj izražava vjeru u riječ i ljudsku moć da se njome oplemeni vrijeme i prostor. Ona je, nadamo se, uvod u jednu pjesničku sudbinu. Zaigranost djeteta i potreba da izrazi svijet oko sebe vidljiva je u svakoj pjesmi. Ona pjesmom slavi život i svoje razumijevanje života dočarava pjesmom. U potrebi da kaže, priopći, ispriča ona poseže za stihom. Želju da iskaz ima pjesničku narav objavljuje rimom.

Kako bi ova zbirka pjesama postala dostupna široj javnosti mnogi pojedinci i institucije su dali svoj iskreni doprinos. Ponajprije treba reći da je zahvaljujući plemenitoj ideji dekana, Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, prof.dr.sc. Maria Vasilja ova knjiga ugledala svjetlo dana. Zatim je zahvaljujući Ogranku matice hrvatske u Čitluku njegovom predsjedniku prof. Andriji Stojiću, Znanstveno-nastavnom vijeću Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, uredniku knjige Blagi Vukoji, recenzentima dr. sc. Marku Tokiću i prof. dr. sc. Antunu Lučiću, lektoru Ivanu Bakoviću, kao i Mariu Naletiliću i Mateju Živku ( ilustracije i grafička priprema) ova ideja realizirana.
Pjesme koje su dio ove zbirke su oslikavale stvarnost i nudile joj jednu vrstu blagonaklonog zrcala, jer u srcu Marije - Zorke, a tako i u njezinim pjesmama, ima ljubavi za ljude i svijet u kojem živi. Sve drage prijatelje tople pjesničke riječi još jednom pozivamo da budu dio ove predivne večeri poezije i mladosti.

„Jednom kad ljubav pokuca na vrata"

„Pokucat će tiho!
Gotovo neprimjetno
Ušuljat će se u srce.
Ne pitaj je previše.
Jednostavno otvori svoje srce
I puste ja da uđe"